Recepti Tedvajevcev: Solata s kvinojo in zelenjavo

Solata s kvinojo in zelenjavo

Kvinoja je žitarica, ki se tudi pri nas vse bolj uveljavlja v vsakdanjih receptih, pa naj si gre za solate ali pa kuhane jedi.
Poznana je kot starodavna rastlina, ki je bogat in uravnotežen vir hranilnih snovi, saj poleg kombinacije beljakovin, vsebuje tudi sladkor, minerale, vlaknine in vitamine.

SESTAVINE

Sestavine za 2 osebi:
🔸 60 g kvinoje
🔸 polovica zelene in polovica rdeče paprike
🔸 paradižnik
🔸 kumarica
🔸 sol in poper
🔸 ostale začimbe po želji
🔸 bučna semena po želji

PRELIV:
🔸 polovica limone ali limete
🔸 JŽ bučnega olja
🔸 sol in poper

NAMIG

🔸 Solato lahko pripravimo za dva dni in jo hranimo v hladilniku.
🔸 Namesto kvinoje lahko uporabimo ajdovo kašo, riž, pirino kašo, ovseno kašo, ješprenjček…
🔸 V zimskem času lahko uporabimo pečeno papriko in vložene kumare.
🔸 Ljubitelji mesa lahko v solato dodate tudi spečena piščančja prsa ali pa hrustljavo zapečeno slanino.

PRIPRAVA

Kvinojo skuhamo in ob tem pazimo, da je ne razkuhamo. Naj bo al dente. 😉

Papriko, paradižnik in kumarico narežemo na kocke in stresemo v skledo. Dodamo ohlajeno kvinojo. Nato pripravimo preliv po želji – naš predlog je limonin ali limetin sok, ki ga zmešamo z žličko bučnega olja ter dodamo sol in poper.

Solato prelijemo s prelivom in po želji dodamo bučna semena za tisti ekstra crunch.

Solato pustimo, da stoji vsaj eno uro.

Pa dober tek! 😘

Similar Posts